perjantai 4. maaliskuuta 2011

Lasten asiaa


Päivä täyttyi vaalihumusta Iisalmen torilla. Kaunis kiitos paikallisille tovereille jälleen niin lämpimästä vastaanotosta! Torikansaa riitti; keskusteluja aiheesta jos toisestakin. Tunnelma oli hyvin erilainen kuin Varkauden markkinoilla. Enemmän kritiikin kertojia, enemmän tungosta paikkapaikoin. Ja enemmän meteliä. Kuuluu toki markkinameininkiin. Tosin enemmän henkilökohtaisesti nautin siitä seesteisyydestä ja toisten kunnioittamisesta, joka eri puolueiden välillä tuntui Varkaudessa vallitsevan.

Huomenna puolueemme kampanjoi lapsiperheiden puolesta. Yhä useammin lapsiperheet elävät taloudellisessa ahdingossa. Erityisen huolissani olen syrjäytymiskehityksestä, jossa sosiaalinen eriarvoisuus periytyy. Eriarvoistumisesta ja kansan kahtiajaosta puhui eräs poliittisista idoleistani Erkki Tuomioja vastikään SDP:n vaalivaltiopäivillä. Nämä asiathan ovat juuri niitä arvokysymyksiä, joista on uskallettava puhua. Ja joihin eduskunta ottaa kantaa.

Nyt eduskuntavaalien alla jälleen joillakin foorumeilla on noussut esiin se, tuleeko lapsella olla subjektiivinen oikeus päivähoitoon. En ymmärrä, miksi vuodesta toiseen halutaan tätä hyvinvointivaltion erästä peruspilaria olla murtamassa. Meillä on hyvä ja toimiva päivähoitojärjestelmä. Joillakin lapsilla päivähoito on se ainoa paikka, jossa on turvallinen aikuinen läsnä ja jossa saa harjoitella, aikuisenakin niin tärkeitä vuorovaikutustaitoja. En jaksa uskoa, että "harrastustensa" vuoksi päivähoitoon lapsiansa laittavia vanhempia on kovinkaan monta, kuten joissakin foorumeissa väitetään. Tukemalla perheitä taloudellisesti ja henkisesti ja luomalla työelämä joustavammaksi voimme tehdä tästä yhteiskunnasta paremman. Lapsiperheille ja samalla muillekin.

Ystäväni perhe kasvoi eilen potralla, kuulemma isänsä näköisellä pojalla. Läheisten lämmöllä tuostakin pienestä miehenalusta kasvaa itseensä luottava, elämässään pärjäävä ja toiset huomioonottava aikuinen. Uskon niin.