sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Juuret näillä kaduilla

Mistä ihmisen identiteetti syntyy? Perimästä? Elinympäristöstä? Kavereista? Elämän taipaleesta? Ja onko sillä merkitystä, missä elää, asuu ja temmeltää?

Olen syntynyt Lohjalla. Siis vain käynyt syntymässä. Raahessa asuin pari lapsuusvuottani; muistijälkenä vain talon pihalla hiekkalaatikko. Pyhäkummusta muistan rivitalon pihapiirin ja kiikut. Varkaudessa elin liki koko lapsuuteni ja nuoruuteni ja sieltä varmaan identiteettini, olemiseni ja ajatteluni on pitkälti kummunnut. Ammattikoulun oppilasasuntolasta kerrostalomiljööseen; elämää iloineen ja suruineen. Keskellä elämää, muita lapsia, muita nuoria.

Viime aikoina asuinpaikkakeskustelua on käyty lehtien palstoilla. Tulevien kansanedustajien kotipaikkakuntien merkitystä on pohdittu. Ja lehdet ovat haastatteluissaan kysyneet sitä, onko kansanedustajan ajettava ensisijaisesti Pohjois-Savon etua.

Tietysti on. Koska meillä on olemassa piirijako, joka huomioi eduskunnan alueellisen tasapainon. Kuitenkin tässä on muistettava se, että eduskunta päättää hyvin paljon sellaisista asioista, jotka koskettavat koko maan kansaa, asuinpaikasta riippumatta. Siinä astuvat puolueet peliin. Arvomaailma; mitä asioita koemme tärkeiksi.

Mutta meillä ei ole kuntakohtaisia kansanedustajakiintiöitä, ja hyvä niin. Vaikka nykyinen kotikuntani Leppävirta onkin loistava paikka asua ja elää, on nähtävä kauemmaskin. Surukseni olen monesti maakunnallisissa tehtävissä huomannut sen, että vaikka siellä ollaan kehittämässä maakuntaa, valitettavan usein edustajat muistavat vain oman kunnan. On pakko nähdä kokonaisuuksia. On otettava huomioon muutkin alueet kuin oma kylä, vaikka se lähinnä sydäntä olisikin. Sain ilokseni olla mukana Paavo Lipposen johtamassa Itä-Suomi-työryhmässä, jossa katsoimme koko Itä-Suomea; sen kehittymisen ja tulevaisuuteen katsomisen näkökulmasta. Ja hyvää teki. Itselle muutenkin.