keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Kirjoja ja kiipeämistä

Käväisin taannoin kirjastossa lainaamassa dekkareita. Dekkareita, joita luen aina silloin, kun haluan laittaa aivoni narikkaan. Ja olla ajattelematta. Noihin kyseisten kirjojen maailmaan todennäköisesti pääsen syventymään vasta joskus kuukauden päästä. Mutta yölukemiseksi aloitan.

Kirjasto hymyilevine virkailijoineen, tietokoneilla näpertävine nuorineen, kaunokirjallisuutta etsivine ikäihmisineen ja lastenkirjojen parissa ahertavine lapsineen herätti muistoja. Niitä kun pienenä ala-asteikäisenä reppu selässä paineli kirjastoon. Etsimään ensin Tiina-kirjoja, sitten Neiti Etsiviä ja muita nuorten salapoliisiromaaneja. Samoilla linjoilla lukunautinnot ovat edelleen. Lieneekö vaikutusta sillä, että halusin pienenä salapoliisiksi. Sitä halua ja uteliaisuutta on kyllä näissä tämänkin päivän hommissa, etenkin luottamustehtävissä saanut mielin määrin toteuttaa.

Kirjaston maksullisuudesta puhutaan. Kirjasto on niitä harvoja palveluita, jotka ovat saatavilla kaikille, eikä maksuttomuutta missään nimessä tule poistaa. Kirjastoautokulttuurikin onneksi muutamassa kunnassa vielä kukoistaa. Kirjat, oli ne sitten kuinka sivistäviä tahansa tuovat elämään suurta sisältöä. Tietoa, ajattelun aiheita, näkökulmia.

Päivän ilona harrastimme ystäväni kanssa sitä vaalityöhön kuuluvaa luukuttamista. Toisin sanoen pohkeet kipeinä rappujen ravaamista. Huomasi jälleen kerran kunnioittavansa postinkantajienkin työtä. Mutta hauskaa oli. Asenteesta kiinni varmaan.

Asenteesta kiinni on myös suhtautuminen toisiin ihmisiin. Sain tänään puhelun, jossa ihminen kertoi meidän oman ehdokkaan kommentoineen allekirjoittanutta. Kauniisti oli kommentoinut ja kannustanut äänestämään. Kaunis kiitos kyseiselle ehdokkaalle. Onneksi näinkin on. Tässä vaalikentän tiimellyksessä kun törmää toisenlaiseenkin. Siksi onkin pidettävä huolta siitä, että osaa itseään katsoa peiliin aamuin ja illoin. Ja sulkea silmät ja korvat epäasiallisuuksilta, kuunnellen omaa sydäntä. Ja kuunnellen niitä ihmisiä, joita kentillä kohtaa. Mennä ja porskuttaa. Ilolla ja ihmetyksellä.