lauantai 26. maaliskuuta 2011

Äänellä on väliä

Demokratian toteutumiseen kuuluu äänestäminen. Niinkuin hyvin tiedämme. Tulevissa vaaleissa ratkaistaan maamme suunta. Sinne vai tänne. Olen aina äänestänyt, myös vaaleissa, joissa en ole tuntenut, hyvä jos edes tietänyt ensimmäistäkään ehdokasta. Äänestäminen on kunnia-asia. Olin jo nuorena sitä mieltä, että jos en äänestä, en voi jurputtaa.

Eräs tuntemani nuori tuli kysymään, että miten sitä äänestetään ja mistä paikkakunnalta olevaa voi äänestää. Siis näissä vaaleissa. Äänestyslapun kanssa vaan ennakkoäänestykseen 6.4 alkaen tai äänestyspaikkaan 17.4. Henkkarit mukaan. Ja henkkarit riittävät ilman sitä lappua.

Vaalikentillä ystäväni toisen puolueen ehdokas kertoi heille tulleen kommentteja siitä, että ihmiset jättävät äänestämättä. Ilmeisesti protestiksi politiikalle. Äänestämättä jättämisessä on vaan se harmillinen puoli, että silloin joku muu päättää, kuka siellä päättäjänä istuu. Joka tapauksessa joku.

Joka ikisen ihmisen äänellä on merkitystä. Menipä se mihinpä laariin hyvänsä. Korkea äänestysaktiivisuus kertoo parhaasta mahdollisesta demokratian toteutumisesta ja sitä on syytä toivoa. Vaaleissa käy niinkuin äänestäjät toivovat. Sillä siisti. Eduskunta tulee olemaan kansalaistensa näköinen. Toivottavasti hyvä sellainen.

Gallupit on merkillisiä. Ne joko lamaannuttavat puolueet ja ehdokkaat. Tai sitten tsemppaavat entistä parempaan työhön. Valitsen tuon jälkimmäisen. Ja suuntaan tässä porukoineni Kuopioon Terve Aikuinen -messuille. Keskustelemaan ihmisten kanssa, nauttimaan ilmapiiristä, olemaan läsnä. Myös henkisesti.