perjantai 4. helmikuuta 2011

Leimasin

Kenellä on oikeus leimata toisia? Leimasin-lempinimeä voisi viime päivien kirjoittelun perusteella käyttää maakunnassamme useammastakin tahosta.
Aloitetaan ehkä ärsyttävimmästä.

Paikallinen Soisalon Seutu julkaisi eilen uutisen Kokoomuksen tilaisuudesta. Juttu oli hyvä, mutta asia ei. Tähän lehdellä ei ole osaa eikä arpaa. Ainoastaan kyseisessä tilaisuudessa äänessä olleilla. Pakko myöntää, että meinasi mennä aamupala väärään kurkkuun. Sosiaalietuuksien hyväksikäyttö ja velttoilu olivat puhututtaneet kokoomuslaisia. Nuorten asenneilmapiiriä kuvattiin työtä vieroksuvaksi. Lehden mukaan ääni yleisöstä puhui näin: "Se on tosi vaarallista meidän tulevaisuuden kannalta, että nuoret pyrkii suoraan koulusta tuille. He valvovat yöt, seilaavat netissä, tekevät kaduilla pahaa ja nukkuvat päivät. Minun mielestäni vaaliohjelmassa tulisi tehdä julkilausuma, jossa Kokoomus kertoisi, mikä on oikea hyvinvointiyhteiskunta. Se ei ole se, mitä sossut sanovat, että nuorten pitää päästä käymään luukulla eikä tarvitse tehdä töitä." Ja tuon jälkeen lehtijutun mukaan koko sali on yhtynyt taputuksiin.

En voisi olla enempää eri mieltä. Enemmistö nuorista on kuitenkin ihan tavallisia, valveutuneita kansalaisia, joilla on aito halu ja tahto oppia, elää, tehdä työtä ja antaa panoksensa tämän hyvinvointivaltion hyväksi. Tai ainakin kyseisenlaisia nuoria tapaan omassa työssäni joka ikinen päivä. Ja niille, jotka syystä tai toisesta eivät pysty pitämään huolta itsestään, on meidän velvollisuutemme tarjota apua ja tukea. Hyvinvointivaltion kriteerinä pitäisikin olla se, miten huolehdimme heikoimmistamme. Enempää tähän ei voi nyt kommentoida. Ehkä sitten, kun ärsytykseni on hieman laantunut. Onhan tässäkin taas hyvää se, että huomaa itse olevansa itselleen oikeassa porukassa. Joskin sen muistaa ihan ilman tämänkaltaisia karuja muistutuksiakin.

Toinen leimaava juttu eiliseltä oli Savon Sanomien juttu, jossa Itä-Suomen yliopiston lehtori Vesa Puuronen epäilee Jutta Urpilaisen maahanmuuttoa koskevan retoriikan olevan flirttailua maahanmuuttokriitikoiden kanssa. Tällä hän viittaa erityisesti lauseeseen ”Maassa maan tavalla”. Tällaisissa leimaavissa tai edes epäilyissä luulisi sanojan ottavan ensin selvää esimerkiksi siitä, miten lause jatkuu. Lause, jonka loppu (suora lainaus SDP:n Reilu ja hallittu maahanmuuttopolitiikka –raportista) kuuluu: -kaikkien on noudatettava Suomen lakeja ja työehtoja. Miten tämän voi leimata rasistiseksi? Tai edes epäillä flirttailuksi maahanmuuttokriitikoiden kanssa?

Mutta hyvääkin on. Aurinko paistaa ja lunta on kinokset kukkurallaan. Kansanterveyden näkökulmasta raitis ulkoilma vaikka sen kolan varressa tekee hyvää. Pakko yrittää ajatella noin, koska kohta kola kutsuu.