maanantai 14. helmikuuta 2011

Demokratian kukkasia

Facebookissa suositellaan nykyisin kaikenlaista, linkkejä sinne ja tänne. Tänään kunnanhallituksemme kokouksen jälkeen teki mieli suositella (toki kaikille kunnallisissa luottamustehtävissä oleville) linkkiä osoitteeseen www.finlex.fi. Sieltä löytyvät Suomen lait; Kuntalakikin.

Päivän polttavana puheenaiheena meillä, ja parin viikon sisällä seitsemässä muussa pohjoissavolaisessa kunnassa on Kysteri; sairaanhoitopiirin yhteyteen perustettava liikelaitos. Tällä kertaa Kysteriin oltiin nimeämässä ihmisiä tilaajatoimikuntaan. Paikat oli poliittisten piirijärjestöjen toimesta jyvitetty suhteellisuuden mukaan poliittisesti ja jaettu kuntien mukaan. Huomioitu oli myös nais/mieskiintiöt. Politiikka vaan on tällaista. On huomioitava myös se, että vaikka pohjoissavolainen valtapuolue keskusta oletettavasti kaikki paikat haluaisikin, on myös äänestäjien tahtoa kunnioitettava. Ja poliittisten piirijärjestöjen. Kaikki viisaus ei asu meidän kunnassamme, eikä pelkästään valtapuolueessa. Onneksi tällä kertaa demokratian toteutumiseen sulauduttiin meilläkin. Vaikka se etukäteen jo närää aiheuttikin.

Demokratian puolesta on taisteltava, joskus vähän tapeltavakin. On se sen arvoista. Ja meidän kaikkien politiikan saralla on ymmärrettävä demokratian merkitys paikkavalinnoissakin. Äänestäjien tahtoa on kunnioitettava, vaikka se joskus vähän kipeältä tuntuisikin. Äänestäjien mandaateilla me itse kukin olemme paikkamme saaneet. Sitä ei pitäisi unohtaa. Kenenkään.

Tänään on Ystävänpäivä. On ollut oikein kaunis sellainen. Toivottavasti muillakin. Oikein hyvää Ystävänpäivää; toki ystävänpäivää pitää viettää joka päivä. Ystävät ovat sen ansainneet.