sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Vakiduuni - kielletään nollatuntisopimukset

Kuopion torilla oli eilen Operaatio Vakiduunin mielenilmaus. Loistava homma, paljon keskusteluja ja ihmisiä. Mieleenpainuvia kohtaamisia. Operaatio Vakiduunin kansalaisaloitteessa on kyse nollatuntisopimusten kieltämisestä. Aloitteessa ehdotetaan lisäksi, että osa-aikatyöntekijöiden viikoittainen työaika tulisi olla vähintään 18 tuntia. Lyhyet ja työajaltaan määrittelemättömät sopimukset ovat arkipäivää, etenkin palvelualoilla. Työajan ollessa "työnantajan määrittämät tunnit" ilman vähimmäislupausta tunneista, ei työntekijä voi suunnitella tulevaisuuttaan. On vaan aina oltava käytettävissä vaikkei puhelua töihin tulisikaan.

Hoitoalan yksityisessä työpaikassa kävi seuraavaa. Työntekijä oli allekirjoittanut työsopimuksen, oikeasti ajattelematta mitä sopimus tarkoittaa. "Työnantajan määräämät tunnit", ilman minkäänlaista minimituntimäärää. Käytännössä kolmen viikon työvuorolista siis saattoi olla suunniteltaessa tyhjä. Ja täyttyä sen mukaan kun töitä sitten olikin tarjolla. Ts. työntekijä oli vakituisessa työsuhteessa, kuitenkaan saamatta välttämättä tehdä töitä. No, työntekijä halusi irtisanoutua työstä. Kappas, vakituisen työsuhteen vuoksi olisikin rapsahtanut kolmen kuukauden karessi. Nollatuntisopimukseen, vähäisillä tunneilla liittyy myös se seikka, ettei työtekijällä ole oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, mikäli työaika ei ole ollut vähintään 18 tuntia viikossa. Työnantaja pystyy tällaisten nollatuntisopimusten avulla pitämään hallussaan työntekijäreserviä, joka on aina käytettävissä. Jos tarvitaan. Epäreilua minusta.

Toisin kuin joissakin kirjoituksissa väitetään, kansalaisaloitteeseen kuuluu myös kohta, jossa työntekijän aloitteesta voidaan alittaa tuo määritelty 18 tunnin viikkotyöaika. Voi olla, että opiskelijan, lastaan kotona hoitavan vanhemman tai osa-aikaeläkeläisen toiveisiin tällainen järjestely sopisi.

Nollatuntisopimusesimerkkejä löytyy eri aloilta paljon. Vaikeita tilanteita, epävarmuutta tulevaisuudesta ja käytännön elämään tulevia hankaluuksia.
Työntekijällä tulee olla mahdollisuus suunnitella tulevaisuuttaan ja saada työstään palkkaa, jolla pärjää. Siksi allekirjoitin kansalaisaloitteen nollatuntisopimusten kieltämiseksi. Kirjoita sinäkin.