maanantai 30. maaliskuuta 2015

Nuorille tukea



Nuorten syrjäytyminen on paljon puhuttava asia. Ja niin totta. Meillä tässä edelleen hyvinvointivaltioksi kutsutussa maassa on liian paljon syrjäytyneitä, koulutuksen ja työelämän kelkasta pudonneita, yksinäisiä nuoria ja nuoria aikuisia. 

Nuorisotakuu astui voimaan vuoden 2013 alusta. Nuorisotakuun mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuu toteutuu vaihtelevasti. Monessa kunnassa työtä tekevät kolmannen sektorin toimijat, osin kuntien rahoittamana, osin hankerahalla. Nuorisotakuun toteuttamiseen on varattava lisäpanostuksia, jotta jokaisessa kunnassa nuorisotakuu mahdollistuu. Lisäpanostukset nyt tulevat olemaan säästö tulevaisuudessa. 
 
Ammatillisten tukihenkilöiden tarve nuorille ja nuorille aikuisille on suuri. Monella nuorella ei ole omassa lähipiirissään aikuista, joka kulkisi rinnalla, tukien ja elämäntaidoissa opastaen. Siksi tarvitaan tukihenkilöitä ja taloudellisia panostuksia tukihenkilötoiminnan mahdollistamiseen. Niin, että asuipa nuori sitten missä maan kolkassa tahansa, apua ja tukea on saatavilla. Ei voi olla niin, että asuinpaikka tai varallisuus määrittää tuen saannin.
Matalan kynnyksen paikkoja tarvitaan, niin nuorille kuin lapsiperheillekin. Paikkoja, joihin voi mennä ilman lähetettä, ilman ”virallista” ongelmaa. Kävellä sisään, jutustella vertaisten ja ammattilaisten kanssa. 

Meillä tässä maassa on edelleen vakava puute myös siinä, että sekä nuoret että muut avun tarvitsijat joutuvat ravaamaan luukulta toiselle apua ja tukea etsiessään. Pitää olla yksi taho, joka kartoittaa avun tarpeen ja ohjaa samalla oikeaan osoitteeseen.

Nuorissa on tulevaisuus. Se, miten hyvin pystymme auttamaan nuoriamme ja nuoria aikuisiamme pääsemään mukaan yhteiskunnan kelkkaan, kertoo asenteistamme ja antaa suunnan tulevaisuudellemme. Yksikin nuori, joka pysyy tai pääsee takaisin yhteiskunnan kelkkaan, on inhimillinen voitto.