sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Huoli koulutuksen saatavuudesta

Eduskunta näytti sitten viimeisellä viikollaan hylkäävänsä monta, osin hyvääkin esitystä. Olen huolissani koulutuksen saatavuudesta tulevaisuudessa. Niinkuin tiedämme, rahat eivät tätä rataa riitä kaikkeen ja jostain on karsittava. Vastuullista olisi minusta ollut se, että järjestämislaki olisi hyväksytty. Sitä kautta olisi valtakuntaamme saatu vahvemmilla hartioilla olevia toimijoita ja siihen ajatukseen olivat jo koulutuksen järjestäjätkin varautuneet. Säästötarpeet eivät ole kadonneet mihinkään. Nyt vaan ei tiedetä, miten nuo säästöt otetaan jatkossa. Aloituspaikkoja vähentämällä? Luokkakokoja kasvattamalla? Opetuksen laatua heikentämällä?

Pienten lukioiden pärjäämisestä on kannettu huolta. Samaan hengenvetoon täytyy todeta huoleni siitä, että toisen asteen ammatillista koulutusta on jo nyt karsittu liikaa. Moni ammatilliseen koulutukseen haluava nuori joutuu matkustamaan kauas tai muuttamaan kotoa toiselle paikkakunnalle. 16-vuotiaana. Moni pärjää, mutta on myös niitä syrjäytymisuhan alla olevia nuoria, joille muuttaminen kotoa on vaikeaa. Ja pärjääminen. Se, että pitkien etäisyyksien alueilla olisi tarjolla esim. kymppiluokka, ammattistartti tai muu tekemällä oppimisen mahdollisuus, ehkäisisi osaltaan syrjäytymistä. Jokainen nuori on omanlaisensa. Kaikki eivät halua lukea ja päntätä vaan oppiminen on monelle mielekkäintä tekemällä. Niin voisi omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensakin löytää helpommin.

Säästöjen tekeminen ei useimmiten ole helppoa. Mutta jos valita pitää, haluaisin karsinnan tapahtuvan hallinnosta ja samaan aikaan tulisi tehdä muutoksia toimintatavoissa. Seuraavalla eduskunnalla riittää tekemistä tälläkin saralla.

Kuopion torilla eilen luokseni tuli kaksi opiskelijaa kysymään koulutuksesta. Kävimme itsellenikin erittäin antoisan keskustelun nuorten ongelmista, opetuksen laadusta ja huolesta siitä, miten moni nuori tänä päivänä syrjäytyy. Noilla turuilla ja toreilla on hyvä pysähtyä. Ja kuunnella. Kotiin palatessa on aina uusia ajatuksia ja kokemuksia rikkaampi.