perjantai 3. huhtikuuta 2015

Huonosta hyväksi

Politiikka on melkoista tasapainottelua. Mihin rahat riittävät, mihin panostetaan, mistä karsitaan? Ei ole monestikaan helppoa. Reilun kymmenvuotisen kuntapolitiikan yhden suurimman ilon hetken koin maanantaina. Pieni, mutta iso asia. Meillä Leppävirralla ikäihmisten päivätoiminnasta on karsittu talouden tasapainottamistyön myötä. Suunnitelma oli, että päivätoiminta on kiinni kolme kuukautta. Asiaa käsiteltiin lehdissä ja perusturvalautakuntakin oli tuohon kantaa ottanut. Edelleen siis kiinni kolme kuukautta. Nostin tuon asian keskusteluun kunnanhallituksessa ja olen oikein hyvilläni siitä, että kunnanhallitus yksimielisesti päätti käyttää asiassa otto-oikeutta ja otti asian käsittelyyn. Lopputulemana päätös, että päivätoiminta on kiinni vain kuukauden ja että perusturvalautakunta voi tarvittaessa pyytää valtuustolta lisämäärärahan tuohon tarpeeseen.

Huono päätös pitää pystyä ja uskaltaa muuttaa paremmaksi. Jokainen meistä voi ymmärtää sen, että ikäihmisten päivätoiminnan lakkauttaminen kolmeksi kuukaudeksi on inhimillisestä näkökulmasta kurjaa, sekä päivätoiminnassa käyville ikäihmisille että myös heidän omaisilleen. Kotihoito ruuhkautuu eikä säästöstä saada niitä taloudellisiakaan hyötyjä, joita tavoiteltiin.

Politiikassa pitää löytyä vastuullisuutta. On osattava nähdä kokonaisuuksia, mutta myös ns. pieniä asioita, jotka ovat isossa roolissa yksittäisten ihmisten arjessa. Kaiken hyvän ja kauniin lupaaminen on vastuutonta, kun tiedämme, että valtakunnan tasollakin on elettävä taloutta tasapainottaen. On kyse arvovalinnoista. Mihin panostamme? Mistä karsimme? Ei ainakaan jo nyt heikoimmassa asemassa olevien ihmisten pärjäämisestä. Sosiaalietuuksista, pieneläkkeistä, lapsiperheiden palveluista jne.

Mukavaa ja rauhaisaa Pääsiäisen aikaa teille kaikille!