keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Aamukampaa

Vaalityössä mukana olevat ehdokkaat ja tukiryhmät alkavat etsiä aamukampaa. Jos ei sellaista ole jo ollut käytössä. Vaaleihin on aikaa enää tai vielä neljä yötä. Sitten tiedetään kuka ja ketkä tätä maata luotsaa. Ja mihin suuntaan.

Muutamia ajatuksia vaalikentiltä. Ihmiset ovat kiinnostuneita politiikasta. Oikeasti. Ja tuntuu siltä, että perussuomalaisten gallupmenestys on aktivoinut ihmisiä. Hyvä niin. Mitä suurempi äänestysprosentti on, sitä paremmin demokratia toteutuu. Vaalien läheisyydessä aktiivisuus on lisääntynyt ja ihan sitä oikeaa keskustelua syntyy. Ei pelkästään kommentointia suuntaan ja toiseen. Näinhän se pitää olla.

Ympäri Pohjois-Savoa ajellessa suuntaa väkisinkin katseensa tienvarsimainoksiin. Osa on rispaantuneita (liekö osallisena sitten ollut joku innokas vaalityöntekijä), osa haalistuneita, osa kumollaan. Penkat kun ovat paikoin sulaneet. Surullistahan tässä hommassa on se, että ehdokkaat tai tukiryhmät yrittävät sabotoida toisten työtä. Joko tuolla tavalla, puhumalla pahaa, kirjoittamalla lehtiin, sulkemalla facebookryhmiä ym.. Muitakin konsteja on toki havaittu. Pöljää. Toisaalta myös vähän huvittavaa.

Pitäisi aina muistaa se, että vaalit ovat vain yksi osa elämää. Tosin monelle tärkeä osa. Mutta siitä huolimatta. Vaalien jälkeen elämä jatkuu, tavalla tai toisella. Ja samojen tyyppien kanssa; sekä omien ehdokkaiden, että muiden puolueiden toimijoiden kanssa sitä tuolla maakuntatasolla toimitaan. Jatkossakin. Ja yhteistyötä pitää pystyä tekemään. Voi olla vaikeaa, jos on puukkoa selkään työntänyt vaalien aikaan. Sen irrottaminen kuitenkin kun jättää jäljen yhteistyöhaluun. Sille toiselle.

Näissä torivaalikeskusteluissa viime aikoina on ollut leimaa-antavaa positiivisuus. En tiedä mistä se johtuu. Keskustellaan vaikeista asioista ja tulevaisuuden suunnasta, mutta perusasenne on ollut kannustava, hyväntuulinen. Ihmisten kohtaamisesta sen päivänsä ilon saa. Tätä vaalityötä voisi tehdä työkseen. Vaalipäällikön kanssa illan väsyneinä tunteina tullessa jostain päin Pohjois-Savoa pohdittiin aihetta. Tosin saattaisihan se näyttää erikoiselta, kun parin viikon päästä alkaisimme luukuttamaan mainoksia. Mutta tuo ihmisten kanssa keskustelu on aina ajankohtaista. Pitäisi olla meille jokaiselle.