keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Lusikka puheenjohtajapeliin

Puoluekokouksemme lähenee, alkaa siis huomenna. Viime aikoina, melkein kyllästymiseen saakka, meitä puoluekokousedustajia on lähestytty median taholta erilaisilla kysymyspatteristoilla. Pääasiallisena sisältönä: Urpilainen vai Rinne. Median mielenkiinto on minusta ihan perusteltua, mutta ehkä tässä olisi voinut noita kyselyjä olla vähemmänkin. Ja keskittyä myös puolueen linjaohjelmiin. Median tehtävänä on tehdä puheenjohtajapelistä mielenkiintoista, sitähän tämä onkin. Näin selkeä vastakkainasettelu ei tee puolueellemme hyvää, voittipa pelin perjantaina sitten kumpi hyvänsä. Meidän tulee osata olla toistemme tukena, kehua molempia ehdokkaita ja sitten vähän enemmän sitä omaa suosikkia. Se, että jotkut tukijat linkittävät vaikkapa facebookiin vain toista ehdokasta mollaavia artikkeita tai kirjoituksia, ei voi pitkälle kantaa. Joku tuossa totesikin, että jotkut tukijat toimivat parhaina toisen ehdokkaan markkinoijina tuollaisella toiminnalla.

Meidän tulee olla yhtenäinen arvopuolue, sallimalla samanaikaisesti myös kriittinen keskustelu, erilaiset mielipiteet ja ajatukset. Kriittinen ja avoin keskustelu kuuluu minun sosialidemokratiaani. Samoin väittely, arvokeskustelu ja eri mieltäkin oleminen.

Olen jo puheenjohtajakisan alkuvaiheessa päättänyt, etten julkista kantaani yleisesti. Olenkin johdonmukaisesti vastannut kaikkiin kyselyihin niin. Tiedän kyllä, mitä äänestyskopissa teen. En vaan pidä siitä, että ihmisiä pyritään liikaa ohjailemaan, kertomaan mitä tulee ajatella ja miksi. Uskon, että me kaikki 500 kokousedustajaa osaamme kuunnella jäsenistömme ääntä ja omaa sydäntämme.Olemme varmasti itse kukin selvittäneet taustoja, näkemyksiä ja perusteluja omille mielipiteillemme. Ilman junttaamisen tarvetta.

Ja sydämestäni toivon ja uskon, että tällä välillä kiihkeäksikin käyneellä keskustelulla on paikkansa. Tehdä puolueesta avoimempi, keskustelevampi ja kuuntelevampi. Sekä kansalaisten että myös oman jäsenistön suuntaan. Ja että ainakin muutaman kuukauden kuluttua olemme edelleen yhtenäinen arvopuolue.
Aatteen palolla eteenpäin.