perjantai 2. toukokuuta 2014

Kansallisen Veteraanipäivän puhe Leppävirran sankarihautausmaalla



Arvoisat veteraanit, hyvät kuulijat

Kansallista Veteraanipäivää vietetään tänä vuonna 28. kerran.  Veteraanipäivän teemana on ”Kiitollisina kohti tulevaisuutta”. Aiheellinen teema tänä päivänä. Me kaikki nuoremmat sukupolvet saamme kiittää Teitä, arvoisat veteraanit, siitä, että saamme elää tämän päivän yhteiskunnassamme hyvinvoinnin keskellä. Itsenäisen Suomen kansalaisina.  Te, arvoisat veteraanit, olette taistelleet rintamalla maamme puolesta. Äitiemme, isiemme, lastemme puolesta. Niin että me saamme elää tämän päivän Suomessa rauhassa, ilman pelkoa ja sodan uhkaa.

”Kiitollisina kohti tulevaisuutta”. Kiitollisina menneestä katsomme tulevaisuuteen. Pieni kansakuntamme on noussut sodan jaloista hyvinvointivaltioksi; pärjääväksi, kehittyväksi ja eteenpäin katsovaksi. Tämän päivän maailmassa ja myös omassa yhteiskunnassamme on paljon haasteita. Epävakaat olot Ukrainassa, globaali taloudellinen tilanne ja oman kansamme henkinen tila, nuorten syrjäytymisen uhka, työttömyys ja palvelujen tarpeet asettavat meidätkin pohtimaan suuntaa ja matkaa. Minne olemme menossa? Miten reagoimme maailman tilanteisiin? Ja ennen kaikkea, miten suhtaudumme toisiimme, pidämme huolta toinen toisistamme?

Toisista huolta pitämisessä, ”kaveria ei jätetä”- asenteessa on meillä nuoremmilla sukupolvilla paljon oppimista. Yhteiskunnassamme meidän on pystyttävä paremmin pitämään huolta toisistamme, lähimmäisistämme ja kantamaan oma vastuumme yhteisistä asioista. Vastuullisuutta tarvitaan etenkin nyt, kun taloudelliset reunaehdot puristavat ja kunnat joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä ja omaan talouteensa liittyviä tasapainottamistoimenpiteitä. On arvokysymys, mihin panostetaan ja mistä voidaan luopua.

Teitä, arvoisat veteraanit, on meidän nuorempien sukupolvien, palveltava. Meidän on osoitettava yhteiskunnan toimilla, palveluilla ja välittämisellä sitä kiitollisuutta, jota Teitä kohtaan tunnemme. Meidän on huolehdittava riittävästä tuesta, laadukkaasta hoidosta, riittävästä kotihoidosta ja palveluasumisen yksiköistä. Jotta Te, hyvät veteraanit, voisitte kokea elämän ehtoonne turvallisena.
Veteraanin iltahuudossa lauletaan: 

Rannalle himmeän lahden aurinko laskenut on.
Kutsu jo soi iltahuudon, taakka jo laskettu on.
Taattoa muista sa silloin, askel jo uupunut on,
lapset ja lastemme lapset, teidän nyt vuoronne on.

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet, muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lasten lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa!

Kiitollisina kohti tulevaisuutta. Näillä sanoilla haluan toivottaa Teille, arvoisat veteraanit ja hyvät kuulijat, hyvää Kansallista Veteraanipäivää.