sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Aikuisten askartelua


Vaalityö on mukavaa. Tässä taannoin vaalityössä mukana olleiden kanssa pysähdyttiin pohtimaan, mitä ollaan tekemässä. Aikuiset ihmiset liimaamassa palapeliin ohjeita. Ja silti naurattaa. Ehkä viimeksi (viime vaaleja lukuunottamatta) meistä jokainen on ala-asteikäisenä moista liimaustyötä tehnyt. Ja seuraavan kerran (vaaleja taas lukuunottamatta) liimailemme pääsiäiskortteja ollessamme ikäihmisinä hoitokodissa. Toivottavasti silloin virkistystuokioita meille järjestetään. Mutta näin se menee. Vaalityön yksi suurimmista iloista on tehdä asioita yhdessä. Pähkäillä tekemistä. Luukuttaa mainoksia kerrostalojen rappukäytävissä pohkeet jumissa. Miettiä, mitä ihmettä kirjoitetaan mainokseen. Työntää asuntoautoa lumipenkasta. Laulaa Työväenlauluja koillissavolaisella metsätaipaleella. Täyttää ilmapalloja sormet kohmeessa. Niin, ja liimailla niitä ohjeita palapeleihin.

Politiikassa mukana oleminen on haasteellista, asioiden selvittämistä, pohtimista ja puntaroimista. Politiikkaan kuuluu aina tietynlaista sumplimista ja yhteistyötä. Muuten ei asioita saada eteenpäin. Eräs vanhempi herrasmies tuli taannoin torilla kysymään, että mitä yksi ihminen voi muka tehdä. Kävimme oikein antoisan keskustelun aiheesta ja tottahan se on, ettei yksin kukaan tätä maailmaa paranna. Yhteistyöllä, vuorovaikutustaidoilla ja toisten ihmisten kuuntelemisella kylläkin. Kivi kerrallaan.

Vaalityöhön liittyy tuon politiikan lisäksi paljon muutakin. Iloa, mutta valitettavasti sitä toistakin. Uskallan ennustaa, että meilläkin peli on viime vaaleja kovempaa, ainakin se näyttäytyy jo nyt ikävämpänä. Jos reilulla ja avoimella pelillä ei eduskuntaan pääse, niin sitten ei. Niin yksinkertaista se on ja pitää ollakin. Ei eduskuntaan pääseminen voi olla niin tärkeää, että menettää arvonsa ja myy sielunsa. Toivottavasti ei kenellekään. Vaikka hyvinkin vakavista asioista vaalikentilläkin puhutaan, ei tekemisen tarvitse olla kurttuotsaista. Ja sitä paitsi vaalityö on mukavaa. Oikeasti.

Niin, ja huomenna jatkuu kertomus Olipa kerran kunta vol.2. Kunnanvaltuustomme kokoontuu päättämään valtuuston puheenjohtajistosta. Saa nähdä, mitä äänestämme, kenestä ja millä tavalla. Ja onnistuuko se tällä kertaa ilman menettelytapavirheitä ja muita mielenkiintoisia sivujuonteita.