keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Erilaisia tulkintoja

Kohtalaisen vauhdikkaasta viikosta huolimatta olen päivittäin seurannut tapani mukaan valtakunnan uutisia, kuten luonnollisesti niitä paikallisempiakin. Tämän päivän herättävin uutinen oli se, että Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Päivi Räsänen kommentoi tasa-arvoisen avioliittolain olevan YK:n ihmisoikeusjulistuksen vastainen. On totta, että kyseisessä julistuksessa puhutaan miehen ja naisen välisestä avioliitosta.

Mutta. 1. Artiklassa sanotaan, että "Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä." Ja 2. Artiklassa jatketaan, että "Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin, ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.".

Me ministeri Räsäsen kanssa ilmeisimminkin tulkitsemme tuota YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta, joka on muuten hyväksytty vuonna 1948, hyvin eri tavalla. Peruslähtökohdat ihmisoikeuksille kerrotaan minusta noissa kahdessa ensimmäisessä artiklassa. Hyvin selvästi. Toinen pointti on se, että julistusta joka sinällään on hyvinkin ajankohtainen monelta osin, tulisi osata soveltaa nykypäivään. Ja sitä toden totta tasa-arvoinen avioliittolaki on.