maanantai 10. marraskuuta 2014

Omaishoidon tukea


Aika menee vauhdilla. Vaikka ensilumi on jo satanut ja sulanut, joulun odotus on ihmisten keskusteluissa jo korkealla. Poliittinen keskustelu on pyörinyt opposition esittämän välikysymyksen äärellä. Hallitus sai siis luottamuksen ja olettaisin hallituksen jatkavan toimintaansa aina seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Siis huhtikuulle.

Kirjoitin viime viikolla Savon Sanomiin omaishoidon tuesta. Aihe, joka on ollut keskusteluissa liian kauan. Siksi liian kauan, ettei asialle ole tehty riittävästi. Meillä kevään puoluekokouksessa hyväksyttiin aloite, jossa esitettiin omaishoidon tukea Kelan maksettavaksi. Syystä, että silloin kaikkien kuntien omaishoitajat olisivat tasavertaisessa asemassa. Nythän on niin, että moni kunta lopettaa maksamisen tai ei huomioi uusia hakemuksia loppuvuodesta. Siksi, että rahat on käytetty. Ei voi olla niin, että samaa arvokasta omaishoidon työtä eri puolilla maata tekevät, tulevat kohdelluksi eriarvoisesti. Omaishoitoon liittyy paljon inhimillisiä tekijöitä. Moni ihminen haluaa läheisensä hoitavan itseään. Minäkin haluaisin. Toisaalta moni omaishoitaja haluaa olla tukena ja apuna rakkaalleen niin hyvin kuin vaan on mahdollista. Ja taloudellisestakin näkökulmasta; yhteiskuntamme säästää arvioilta yli miljardi euroa vuositasolla omaishoitajien tekemän työn vuoksi. Omaishoidon tuen maksatus Kelalle olisi kaikin puolin voitto. Nykyinen käytöntö on epäkohta, johon on tartuttava.

Kunnat painiskelevat talousvaikeuksiensa kanssa. Meillä Leppävirralla on siitä ehkä erikoinenkin tilanne, että tänään valtuustolle on esityksenä, ettei veroja korotettaisi. Tosin tuo tarkoittaa samaan aikaan myös sitä, että säästötoimenpiteitä on edelleen tehtävä. Kunnassamme on kohtalaiset hyvät palvelut. Kuitenkin jos taloustilanne jatkuu nykyisenlaisena, on jossain vaiheessa harkittava verojen korottamista tai sitten säästöjä, jotka ovat liian rajuja. Inhimillisestä näkökulmasta.

Seurakuntavaalit pidettiin eilen. Onnea kaikille valituille ja ehdokkaina olleille! On hienoa, että monessa kunnassa ehdokkaita löytyi. Toisaalta on surullista, että joissakin kunnissa äänestysprosentti jäi alle kymmenen. Tuon pitäisi olla kaikkien puolueiden ja myös kirkon suuri huolenaihe. Koen, että äänestäminen missä tahansa vaaleissa on kannanotto ja tapa ja mahdollisuus vaikuttaa.