maanantai 22. marraskuuta 2010

Vettä ja leipää

Savon Sanomien Sunnuntaisuomalaisessa oli eilen artikkeli mielenterveysongelmaisten ihmisten vaikeuksista saada hoitoa. ”Mielenterveysongelmaiset jaetaan Suomessa kahteen ryhmään. Niihin, joita hoidetaan ja niihin, joita ei.” Suomen Lääkärilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 147 mielenterveysongelmista kärsivistä ihmisistä yksikään ei ollut saanut hoitosuositusten mukaista hoitoa. Karmivaa. Onko niin, että palvelua saavat ne, jotka osaavat ja kykenevät palvelua vaatimaan? Samalla hoitamatta jäävät ne masentuneet asiakkaat, joilla ei ole jaksamista juosta luukulta toiselle tai pitkäjänteisyyttä odottaa apua useita viikkoja. Useiden viikkojen odotus on masentuneelle liian pitkä aika. Joskus avun tarjoaminen on valitettavasti silloin myöhäistä. Riittääkö palvelua niille, joiden ”tuottavuus” yhteiskunnassa on heikkoa ja jotka eivät tulevaisuudessakaan pysty olemaan mukana työelämän pyörteissä?

Päivittäistä pohdintaa siis riittää. Tänäänkin. Maakuntahallitus sai viimein aikaiseksi lausuntonsa Paras-hankkeesta. Pohdintaa ja vääntämistä asiasta riittää, varsinkin kun Paras-hankkeeseen liittyvät palvelujen tuottamiseen, palvelualueisiin, kuntarakenteisiin jne. liittyvät asiat ovat poliittisesti kysymyksiä herättäviä. Ja ajatuksia.

Ilta jatkui kunnanhallituksen kokouksella. Tärkeänä aiheena vesimaksujen korotukset. Olisin ennemmin ansioverojen korotuksen kannalla kuin vesimaksujen. Vesimaksujen korotukset koskevat luonnollisesti eniten monilapsisia perheitä, kun veden kulutus on kovaa. Nyt ehdotetut korotukset olivat käyttöveden ja perusmaksujen osalta 6 % ja viemäriveden 10 %. Kohtuutonta. Varsinkin kun samaan aikaan monet muut perheiden elinkustannukset hipovat pilviä. Ehdotimme korotusten puolittamista ja äänestimme. Yllätystä ei voi sanoa olleen tuloksessa 4-4 kunnanhallituksessa, jossa istuu 4 keskustalaista, puheenjohtaja mukaanlukien. Että niin demokratia meillä toimii. Jälleen. Joku vuosi sitten keskustelimme siitä, että kunnanhallituksessa ja lautakunnissa olisi 9 jäsentä, mutta ei. Mutta keskustelu oikeudenmukaisuuden ja heikompiosaisten puolesta jatkuu. Pala kerrallaan.