keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Kuntapolitikointia

Facebook on mielenkiintoinen vekotin. Kun on kavereina kuntapäättäjiä, voi päivityksistä päätellä, miten haasteellisia talousarviovaltuustot ovat tällä viikolla olleet. Maanantaina oli meidän omamme. Kolmen tunnin kaikenlaisen keskustelun ja parin äänestyksen ja kokouksen jälkeisen jouluruokailun jälkeen kotiin tullessani ihmettelin jälleen. Montaakin asiaa. Kunnes huomasin toveri-Kososen päivityksestä, että Kiteellä talousarviovaltuusto oli kestänyt 11 tuntia. Siis 11 tuntia. Ei enää oma kolmetuntinen väittelyhuutelukeskustelu tuntunut enää niin kummalta.

Mutta ihmettelen silti montaa asiaa.
Asia 1: Kunnanvaltuustossa huudellaan toisten puheenvuorojen aikana, kommentoidaan, ei pyydetä puheenvuoroa. Koulussakin pitää viitata.
Asia 2: Kunnanhallitus äänesti viikkoa aikaisemmin vesimaksujen korotuksia vastaan. Äänin 7-2-0. Siis seitsemän korotuksia vastaan, kaksi tyhjää. Valtuustossa sekä keskustan kaksi tyhjää äänestänyttä että myös kaksi edellisellä viikolla korotuksia vastaan äänestänyttä keskustan kh:n jäsentä äänestikin valtuustossa, yllätysyllätys, korotusten puolesta. Tyhjästä kai voi vielä kantansa muodostaa, mutta entä puolelta toiselle? En ymmärrä. Varsinkaan kun ei tuohon asiaan minkäänmoista uutta tietoa ole viikon aikana tullut.
Asia 3: Valtuustossa käytetään kummallisia ilmaisuja eikä ihan kaikki ole totta. Mielenkiintoisin oli valtuutetun ajatus siitä, että alueen kansanedustaja olisi soteuudistuksen ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksen takana ja tarkoituksena olisi saada meidänkin kunta pakkoliitettyä. Tai että joku valtuutettu on jätetty kaikesta tiedottamisesta ulkopuolelle. Tai että joku tieto talousarviossa on uusi uutinen, vaikka asiasta on puhuttu monessa yhteydessä. Kukaan ei varmaan näitä jaksa enää oikoa, menisi koko ilta. On vaan surullista se, että puheenvuorot ovat väkisinkin tarkoituksenhakuisia.
Asia 4:  Päätettiin talousarviosta ja taloussuunnitelmasta. Siis isoista asioista. Salikeskustelussa suurimman osan aikaa vei muutamien tuhansien asiat, pieniä, toki tärkeitäkin. Mutta kai valtuuston pitäisi osata katsoa asioita myös hivenen laajemmasta perspektiivistä. Luulisin.

Mutta tuohon kolmoskohtaan liittyen. Viimeinen reilu puoli vuotta sekä viranhaltijat että monet meistä luottamushenkilöistä, ovat olleet pohtimassa, selvittämässä, keskustelemassa ja valmistelemassa kuntaliitosselvitystä. Kova urakka, paljon työtä ja selvitystä. Aidosti voin sanoa, että sekä viranhaltijatyö että luottamushenkilöiden työ on ollut hyvähenkistä. Toivonkin, että yhteistyötä tiivistetään tulevaisuudessa. Siihen on nyt tehty hyvä pohjatyö. Ja selvitysmies Reijo Vuorento antaa tänään selvityksensä. Työ tehty, keskustelu jatkuu.