sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Naiselle ammatti

Naisten Pankki järjestää Kävele naiselle ammatti -tapahtuman. Tänään on Varkauden kävelyn vuoro ja sinne olemme mekin porukalla suunnistamassa. Aihe pysäytti taas kerran.

Meillä Suomessa sosiaaliturvassamme on parantamisen varaa, tuloerot ovat kasvussa ja syrjäytymisuhan alla olevia nuoria on entistä enemmän. Kunnat painivat taloutensa kanssa ja peruspalvelujen saatavuutta joudutaan miettimään. Mutta silti.

Tässä maailmassa on paljon äitejä, isiä ja lapsia, joilla asiat ovat ihan toisella tolalla. Jäinkin pohtimaan tuota naisen asemaa. Maailmalla on paljon äitejä, joilla ei ole mahdollisuutta koulutukseen, syystä tai toisesta. Lukutaitoa ei ole, joten selvityminen nykypäivän kehittyvässä maailmassa on vaikeaa, jollei mahdotonta. Yksi maailmanparantamisen edellytys on tuo äitien lukutaidon kehittäminen ja sitä kautta koulutuksen mahdollistaminen.

Meillä nuristaan siitä, että työpaikat vaativat nykyisin entistä tiukemmin alan ammattitutkintoa työpaikan saamiseksi. Koulun käyminen tuntuu turhalta ja puuduttavalta. Jokaisen meistä pitäisikin joskus edes pieneksi hetkeksi pysähtyä. Pysähtyä ajattelemaan sitä, miten etuoikeutetussa asemassa olemme saadessamme yhteiskunnan taholta maksuttoman perusopetuksen ja vielä ihan kohtuuhinnalla myös toisen asteen opetuksenkin oppikirjoineen. Tuo maksuton perusopetus ei meidänkään maassa ole aina ollut itsestäänselvyys.

Edes pienen, oman murusen, hyvää voi tänäkin päivänä tehdä. Ammatti jollekin äidille, jolle se voi olla alku aivan uudenlaiseen elämään. Elämään täynnä tietoa, uuden oppimista, intoa ja iloa.