torstai 9. helmikuuta 2012

Kuohuaa ja ei


Kuntakartta on kirvoittanut kielenkannat kuntapäättäjiltä. Tämän aamun Warkauden lehdestä luettua: "Varkauden suunta ei kelpaa. " -Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtaja. En oikein osaa sanoa, tuleeko tuosta enemmän surullinen vai epäuskoinen olo. Ensimmäiseksi ainakin on kyseisen kunnan kunnanvaltuutettuna irtisanouduttava tuosta kommentista.

Kuntakartta herättää ymmärrettävästi kovasti tunteita ja kuohuntaa. Niin näköjään minussakin. Tänään muutama ihminen pohti kahvipöytäkeskustelussa kyseistä asiaa. Ja ihan asiana. Ei kouhkamisena suuntaan eikä toiseen, vaan ihan käytännön näkökulmasta. Samaa pohdintaa; tunnuslukuja, hyötyjä ja haittoja, mahdollisia organisaatiorakenteita ja ennenkaikkea palvelujen saatavuutta tässä itsekin pohdiskelen. Ja varmaan moni muukin. Kommentteina mm. "täältähän sitä oikeasti kauppaostoksensa hakee ja töissä käy", "Soisalohan olisi kaunis nimi kaupungille" ja kotikeskustelussa 9-vuotias, joka itse uutisista kuultuaan aloitti keskustelun: "Pitäiskö meidän sitten olla koulujenvälisissä kisoissa varkautelaisten kanssa?"

Vaikka onkin kyse tärkeästä asiasta, ei kuitenkaan maailman mullistavimmasta. Se olisi syytä muistaa tunnekuohuissaan. Myös kuntapäättäjien. Kävi tässä sitten niin tai näin, yhteistyötä pitää pystyä tekemään jatkossakin. Suuntaan ja toiseen. Se on hyvä muistaa.

Tänään tuli postin mukana puolueiden aikojen jakolista vapputorille. Varma merkki siitä, että kevät on tulossa. Vaikka pakkasella luonto onkin äärimmäisen kaunis.