tiistai 7. helmikuuta 2012

Kirjoitusta päivän polttavasta

RAJOJA VAI IHMISIÄ?

Suomen Kuvalehti julkaisi taannoin kovaa kuohuntaa aiheuttaneen kuntakartan. Kartan, joka oli keskeneräisenä vuotanut lehteen. Nyt sitten poliitikot ja kunnanisät torpedoivat kilvan lehtien palstoilla kyseistä luomusta. Miten tähän on tultu? Miksi kuntarakennetta pitäisi uudistaa? Tuntuu, ettei näitä kysymyksiä ole enää aikoihin ääneen lausuttu. On vaan jääräpäisesti vastustettu. Periaatteesta. Tähän on pakko todeta epäilys siitä, että kuntajohtajien kapinaliikkeessä ja keskustan kuntarakennekeskustelun vastustamisessa olisi kyse omien paikkojen säilyttämisestä. Rajojako pidetään kuntalaisten hyvinvointia tärkeämpinä?
On unohdettu se, että kuntarakenteen uudistamisen taustalla on kyse palveluiden turvaamisesta. Ei pelkästään nyt ja tänään vaan myös tulevaisuudessa. Kaikki tietävät, että ikärakenteemme vanhenee, huoltosuhde heikkenee eikä tulevaisuudessa monellakaan kunnalla ole mahdollisuutta huolehtia peruspalveluistaan. On uskallettava tehdä muutoksia hevoskärriajan kuntarakenteille. Ja aluksi ainakin aloittaa avoin ja ennakkoluuloton keskustelu kunnissa siitä, tullaanko tulevaisuudessa näillä rakenteilla pärjäämään. Vaiko ei.
Kansanedustaja Kiviniemi ehätti MTV3:n uutisissa kertomaan Keskustan vastustavan kuntauudistusta. Keskustan politiikka tuntuukin tällä hetkellä olevan vain jonkun vastustamista. Silläkö tätä maata rakennetaan eteenpäin? Se, mikä olisi pitänyt lopettaa jo ennen aloittamista, on Paras-hanke. Paras-hankkeen myötä maakuntiin perustettiin toinen toistaan kummallisempia yhteistyökuvioita, liikelaitoksia ja kuntayhtymiä. Näitä hallintohärveleitä pitäisi uskaltaa purkaa, mikäli joku hallintomalli todetaan huonoksi ja käyttökelvottomaksi. Iso osa kunnan suorasta päätäntävallasta on siirtynyt Paras-hankkeen myötä muualle, eikä edes valtuutetuilla ole tietoa, missä ollaan mukana. Miten siis kuntalainen voisi tietää? Demokratia on Paras-hankkeen myötä karannut kauas kuntalaisista eikä kuntarakenneuudistuksella ainakaan huononnuksia tähän ole enää mahdollista tehdä.
Kuka puhuu ihmisistä? Hyvinvointi ei ole kiinni rajoista. Vaan siitä, että ihmisillä on hyvä olla; touhuta, harrastaa ja elää mielekästä elämää. Ja sen mahdollistavat vain toimivat palvelut. Meidän valtuutettujen tulisi rajojen puolustamisen sijaan uskaltaa puolustaa palveluita. Ja ihmisiä.

Mia Hahtala, SDP
Leppävirran kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen 1.vpj
Pohjois-Savon liiton maakuntahallituksen jäsen