perjantai 24. tammikuuta 2014

Talouden tasapainottamisen haasteet

Vuoden alku on alkanut talouden haasteiden ympärillä kunnassa. Viime vuonna talouden tasapainottamista aloiteltiin, tehtiin päätöksiä ja nyt on päätösten toimeenpanon aika. YT-neuvottelut ovat valitettavasti alkaneet ja muut säästötoimenpiteet alkavat muuntua käytäntöön.

Talouden tunnusluvut ja haasteet tarkoittavat väistämättä sitä, että jotain on tehtävä. Uskon vakaasti siihen, että kunnan omassa toiminnassa kauaskantoisimpia ratkaisuja on esimerkiksi rakenteiden tarkastelun kautta tehtävät muutokset, uudelleenorganisoinnit ja yhteistyökuviot muiden kuntien kanssa. Kaikki kivet on käännettävä. Ajatus lomautuksista, joka esim. koskisi tasapuolisesti kaikkia kunnan työntekijöitä on sinänsä reilu, muttei tule pitkällä aikajänteellä tuomaan kuin hetkittäisiä helpotuksia talouteen. Vaikeaa. Oikeasti.

Olen joskus kuvitellut, miltä tuntuisi olla luottamushenkilönä aikana, jolloin on ollut rahaa, mitä jakaa yllinkyllin. Ja voisi panostaa siihen, mihin haluaisi. Toki tuohonhan tähdätään nytkin ja tärkeysjärjestykseen laitetaan asioita. Mutta ehkä enemmänkin karsimisen kuin jakamisen näkökulmasta. Ja pakko lisätä sekin, että olen joskus kuvitellut, miltä tuntuisi olla luottamushenkilönä kunnassa, jossa oma porukka olisi valtaapitävänä.

Tuo valta on kovin mielenkiintoinen ilmiö, missä tahansa. Onkohan se niin, että liki enemmistön omaava puolue, oli se sitten mikä hyvänsä, sokeutuu päätöksenteossa, kun ei tarvitse kuunnella toisia? Jos voisin valita, valitsisin joka kuntaan sellaiset kokoonpanot, että toisia on kuunneltava. Joskus haasteellista, mutta mysö palkitsevaa ja demokraattista.

Viime vaalien jälkeen meillä "pienet" tekivät yhteistyökuviot keskenään. Nyt tilanne on se, että kaikkia on kuunneltava ja yhteistyössä on pystyttävä toimimaan. Kohtalaisen hyvin on mennyt (tosin tämä on hyvin subjektiivinen näkemys), vaikkei alku kovin lupaavalta näyttänyt. Eikä tuntunut.