sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Eri mieltä

Taannoin media uutisoi perussuomalaisten kansanedustaja Packalenin ajatuksesta pisteyttää vuokra-asunnoissa asuvat ihmiset ja määrittää heidän asuinalueensa siten, että huonosti käyttäytyvät sijoitettaisiin nolla-asuinalueelle. Kyseisen alueen pitäisi kansanedustajan mukaan olla erillään muista alueista ja sinne keskitettäisiin poliisin ja sosiaalihuollon palveluita. Pöyristyttävä ajatus. Ainoa järkeeni mahtuva asia tuossa on se, että palveluja olisi siellä missä tarvetta. Ei muuta.

Toinen juttu. En osaa mitenkään ymmärtää aloitetta siitä, että rajoitettaisiin venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa. Muutama viikko sitten kävin visiitillä Imatralla junnujalisturnauksessa. Elävä kaupunki, jonka uskon pitkältikin saavan elinvoimaisuuttaan venäläisturisteista. Toki tässä, kuten monessa muussakin keskustelussa aiheesta hypähdellään sinne ja tänne. Mutta silti. En jaksa uskoa, että jos Venäjällä toimitaankin noin, olisi meillä kuitenkaan minkäänlaista varaa tehdä samoin. Tässä vastavuoroisuusperiaate ei toimi. Olemme kuitenkin enemmän etenkin täällä Itä-Suomessa riippuvaisia venäläismatkailijoista kuin he meistä. Minusta kuitenkin kyseisenkaltainen aloite on viesti naapuriin. Haluttiin tai ei. Mielenkiinnolla tätä keskustelua on edelleen seurattava.

Kolmas juttu, paikallinen. En yleensä kovasti hurraa yksityiskouluille yms. niiden mahdollisen eriarvoistamisen vuoksi. Varkauden Ruotsinkielinen koulu ei ole enää yksityiskoulu vaan se kunnallistettiin 1970-luvulla peruskoulu-uudistuksessa. Olen harmissani Varkauden päätöksestä olla ottamatta Ruotsinkieliseen kouluun enää uusia oppilaita. Koulu on ollut Varkaudessa liki vuosissadan ja ollut mielestäni kaupungille imagon tuojana. Perusteluja alasajolle en ole löytänyt, kustannuksista per oppilas on monenmoisia näkemyksiä (koulu on saanut tukea säätiöltä) ja tilojakin kaupungissa olisi. Näin kuitenkin päättivät, pohjimmainen syy jäänee ainakin allekirjoittaneelle epäselväksi.

Meillä kunnassa tullaan käymään valtuuston iltakoulussa pakolaiskeskustelua. Pohditaan ja pähkäillään linjanvetoa siihen, olisiko tulevaisuudessa kuntamme valmis ottamaan pakolaisia. Todennäköisesti keskustelusta tulee monisäikeistä ja mielenkiintoista. Humanitäärisiin syihin vedoten minusta koko asiaan pitäisi suhtautua avoimesti ja ottaa selvää tukitoimista ja muiden kuntien kanssa tehtävän yhteistyön mahdollisuuksista. Kuvittelen jääväni oppositioon ajatuksineni, mutta yrittää pitää. Tässäkin.

Eri mieltä pitää uskaltaa olla. Kuuluu demokratiaan.