tiistai 1. toukokuuta 2012

Tuulen tuiverrusta ja aatteen paloa

Leppävirralla vietettiin perinteisesti yhteistä vasemmiston vappua. Vakaumuksen puolesta kaatuneiden haudalla hiljentymistä, marssia torille ja Työväen laulujen kajauttamista. Korkealta ja kovaa. Niin ja puheita. Ohessa omani.

Hyvät kuulijat
Ensin haluan lausua sydämelliset kiitokset vasemmiston yhteiseen vappujuhlaan osallistuville, talkooväelle ja perinteeksi muodostuneen marssin kulkijoille. Te kaikki teette omalla panoksellanne mahdolliseksi sen, että tänäkin vuonna vasemmisto kokoontuu tänne torille yhdessä, liput liehuen ja työväen laulut raikaen, juhlistamaan työn päivää.
Maamme nuorisotyöttömyys ja sitä kautta nuorten syrjäytyminen on huolestuttavaa. Tällä hetkellä meillä Suomessa on 110 000 alle 30-vuotiasta kansalaista vailla toisen asteen tutkintoa. Heistä 70 000 on miehiä. Sosialidemokraattien tavoitteena on vuosikymmenten ajan ollut yhteiskunta, jossa koko ikäluokka saa koulutuksen ja työllistyy. Korkean työllisyyden kautta syntyy maa, jossa jokaisella on mahdollisuus löytää työ ja toimeentulo ja sen myötä myös paikka yhteiskunnassamme. Nuorten yhteiskuntatakuu on saatu mukaan hallituksen kärkihankkeisiin. Takuu tulee voimaan ensi vuonna. Yhteiskuntatakuun tavoitteena on, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, opiskelu-, työpaja-, harjoittelu- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluttua työttömäksi joutumisesta.
Hyvinvointivaltion mittarina on mielestäni se, miten hyvin pidämme huolta heikoimmistamme; lapsista, vanhuksista ja muista niistä ihmisistä, jotka eivät omin voimin tule toimeen. Palveluiden turvaaminen tulee olla kuntapolitiikassakin ykkösasia. Meidän tulee pystyä turvaamaan peruspalvelut jokaiselle kuntalaiselle asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Nykyisessä yksityistämisen maailmassa valitettavasti tämä joskus unohtuu. Peruspalvelujen tuottamista sysätään yksityissektorille huolehtimatta valvontavastuusta ja siitä, että oikeasti varallisuudesta riippumatta peruspalvelut on kaikkien saatavilla. Ei saa olla niin, että se saa palveluja, joka pystyy ne itse maksamaan.
Kuntarakenneuudistus puhuttaa meillä Leppävirrallakin. Kunnanvaltuusto päätti 18-17 –äänestyksen jälkeen olla ottamatta vastaan ministeriön tarjoamaa kuntaliitosselvitystä. On kuntalaisten aliarvioimista ja vastuutonta se, että kieltäydytään ottamasta tietoa vastaan. Aina se suuri viisaus kun ei asu Leppävirralla. Me selvityksen kannalla olleet valtuutetut olisimme halunneet faktatietoon pohjautuvaa tilastotietoa tulevaisuuden ennusteista ja yhteistyökuvioiden laajentamisesta, päätöksentekomme pohjaksi. Olisimme olleet varmasti viisaampia tekemään tulevaisuuden päätöksiä. Yhteistyön tekeminen muiden kuntien kanssa on välttämätöntä. Loistava esimerkki tästä olisi mahdollinen jätteenpolttolaitosyhteistyö eri toimijoiden kanssa. Työtä Itä-Suomeen; työtä ja veroeuroja myös  Leppävirralle.
Näinä vaikeina taloudellisina aikoina peräänkuulutetaan vastuullisuutta päätöksenteossa. Vaikeita päätöksiä on jouduttu ja joudutaan tekemään, jotta heikoimmassa asemassa olevillekin ihmisille voidaan taata hyvä elämä yhteiskunnassamme. Heikoimpien ihmisten puolustaminen on aina ollut meille sosialidemokraateille sydämen asia. Hallituspuolueet ovat tarttuneet vastuuseen ja kompromissien kautta syrjäytymisen ehkäisyyn ja kansamme kahtiajakautumiseen on puututtu. Solidaarisuusvero on tästä hyvä esimerkki. Se, että hallituspuolueiden kannatus on ennallaan, kertoo siitä, että iso on kansalaisistamme kokee vastuullisuuden tärkeäksi.
Vaikeina aikoina tarvitsemme yhteisöllisyyttä. Ystäviä ja läheisiä kanssakulkijoiksi, toisia kuntia yhteistyökumppaneiksi. Ilman turhan kateuden leimaa ja oman navan tuijottamista. Yhdessä kulkien, toinen toistamme tukien, teemme tästä yhteiskunnastamme paremman paikan elää.
Näillä sanoilla toivotan teille, hyvät kanssakulkijat Hyvää ja Elämäniloista Vappujuhlaa.