keskiviikko 25. elokuuta 2010

Kuntarakenteesta Kysteriin

Kuntarakennekeskustelu jyllää Pohjois-Savossa. Savon Sanomien mielipidepalstalla keskustelun avasi ELY-keskuksen johtaja Virranta, joka liputti yhden kunnan mallia. Keskustan piirin toiminnanjohtaja Valta jatkoi samalla linjalla. Pääministeri Kiviniemi ehätti kommentoimaan yhden tai kolmen kunnan olevan liian suuria kokonaisuuksia. Viimeisimpänä keskustalaisena Kääriäinen liputti kolmen keskuksen mallin mukaan. Kysäisin paikalliselta kunnallispoliitikolta Keskustan virallista kantaa kuntarakenteisiin, mutta vastausta en saanut. Saakin siis aidosti ihmetellä, ketä tämän maakunnan keskustalaisista pitäisi uskoa, jotta heidän kantansa saisi selville. Mielenkiintoista.

Kuntaliitoksista keskustellaan kovinkin ikävään sävyyn. Kuntaliitosten ei pitäisi missään nimessä olla itseisarvo. Kuitenkin kunnat köyhtyvät entisestään ja palvelujen turvaamisen näkökulmasta on pakko uskaltaa edes puhua eri mahdollisuuksista palvelujen tuottamiseen. Muuten voi valot sammuttaa. Ainakin pienistä ja köyhistä kunnista. Ja miten käy sitten koko Pohjois-Savon? Avarakatseisuutta tarvitaan koko Pohjois-Savon näkökulmasta ja kyläpolitikointi olisi syytä unohtaa. Ilman elinvoimaista Pohjois-Savoa eivät pienet kunnat pärjää.

Toinen mielenkiintoinen keskustelunaihe viikolla on ollut Kysteri, jälleen kerran. Keskustan Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja ehätti kaunistelemaan edellisen viikon sanomisiaan ja kommentoimaan Kysteriä. Kommentoitavaahan siitä riittää. Jos oikeasti kyse on välivaiheen organisaatiosta, sopii ihmetellä sitä, onko ihan oikeasti tarkoitus käyttää kuntalaisten rahoja välivaiheen organisaatioon. Ja rahaa menee paljon. Varsinkin kun sosiaalitoimi on jossain vaiheessa yhdistettävä organisaatioon, mikäli Risikon ja Kiviniemen huhtikuun Paras-seminaarissa antamat kannanotot pitävät paikkansa.

Sateita riittää, hyvä niin. Syksy tekee tuloaan ja sen myötä arkiset askareet. Aurinkoa mieliin pimeistä illoista huolimatta. "Jokaisena päivänä pitäisi kuulla vähintään yksi kaunis laulu, lukea hyvä runo, nähdä jokin oivallinen maalaus ja jos mahdollista, puhua muutamia järkeviä sanoja".