sunnuntai 8. elokuuta 2010

Lomalta arkeen

Niin se kuuma ja aurinkoinen kesäkin on lopuillaan. Ainakin virallisesti omalta osalta, kun työt kutsuvat huomenna. Aika on siis ryhdistäytyä taas monellakin saralla. Lomailuun kuului Muumimaailma, kaunis leirintäaluemiljöö rauhan tyyssijana, jalkapalloturnauksia ja kaunis Prahan kaupunki.

Kesä politiikan saralla on ollut virallisesti hiljainen, kuten loma-ajan toisaalta kuuluukin. Kuitenkin Katainen on ehättänyt tuoda budjettiesityksensä kaikessa hiljaisuudessa julkisuuteen. Budjettiesityksestä huokuu selkeästi kokoomuksen halu ajaa verotusta tasaverotuksen suuntaan, vaikka ohjelmissaan toisin sanovatkin. Lämmityspolttoaineiden ja sähkön verotusta korotetaan lähes 800 miljoonalla eurolla ja siitä pienituloisetkin joutuvat maksumiehiksi. Lämpöä ja sähköä kun hekin tarvitsevat. Olisi voinut jättää Kela-maksun poiston tekemättä.

Makeisten verotuksen nousua tuskin kukaan voi terveydellisten syiden takia vastustaa. Mutta toisaalta kun yleinen arvonlisävero samalla nousee, on hyvä pohtia sitä, että tasaverotuksen suuntaanhan tässä ollaan menossa. Ainahan voi toki kysyä sitä, syövätkö parempituloiset ihmiset kalliimpaa ruokaa kuin heikompiosaiset. Jatkossa ainakin.

Tällä viikolla Laajakaistaa kaikille -hanke järjesti tiedotustilaisuuden kuntapäättäjille. Harmi vaan, että omasta kunnastamme ei muita valtuutettuja paikalla näkynyt. Hankkeessa on kyse äärimmäisen tärkeästä asiasta maakuntamme kehittämisen ja vetovoimaisuuden kannalta ja olisi voinut toivoa asian kiinnostavan edes niitä valtuutettuja, joilla olisi ollut mahdollista osallistua tilaisuuteen. Tiedettäisiin ainakin, mistä hankkeessa on kyse.

Tästä se arki alkaa, lämpimissä tunnelmissa. Ilta meneekin päivittäessä kesäloma-aikana syntyneitä aukkoja sivistyksessä ja kahlata parin viikon takaiset lehdet tarkemmin. Iloa, aurinkoa ja intoa syksyyn, Mia