keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Hoitajamitoitus lakiin


Eilen uutisoitiin peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sdp) aloittavan valmistelun sitovan hoitajamitoituksen kirjaamisesta vanhuspalvelulakiin. Ehdottoman hyvä asia. Tällä hetkellä vanhuspalvelulaissa on olemassa suositus, jonka mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa tulee olla 0,5 hoitajaa yhtä ikäihmistä kohden. Se, että hoitajamitoituksesta on olemassa suositus, ei vielä mielestäni riittävästi velvoita kyseisen hoitajamitoituksen toteuttamiseen. Suositukset ovat valitettavasti vain suosituksia. THL:n ja Valviran tutkimusten mukaan noin joka kymmenennessä hoitopaikassa kyseinen suositus ei tällä hetkellä toteudu. Siksi tämä olennaisesti ikäihmisten hoidon laatuun ja myös hoitajien jaksamiseen vaikuttava asia on saatava nyt kirjatuksi lakiin. Pikaisesti.

Maassamme ikäihmisten määrä ja sen myötä myös hoidon tarve kasvaa tulevaisuudessa. Yhä useampi ikäihminen tarvitsee apua ja hoivaa, joko kotihoidon hoitajien, omaishoitajan, palveluasumisen yksikön hoitajien tai viime kädessä vuodeosaston hoitohenkilökunnan tarjoamana. Haasteita on siinä, pystymmekö tulevaisuudessa turvaamaan jokaiselle ikäihmiselle riittävän hoivan ja oikeanlaisen hoitopaikan. Vanhuspalvelulaissa korostetaan avopalveluiden ensisijaisuutta. Siis kotiin annettavaa hoivaa, mutta samalla myös palveluasumisen yksiköissä annettavaa hoivaa ja hoitoa. Ne kun myös, toisin kuin monesta uhkakuvissa väitetään, kuuluvat avopalveluiden piiriin. Vuodeosastohoitoa ymmärtäisin tuon lain mukaan olevan mahdollista antaa niille, joilla on hoitoon lääketieteellinen tai turvallisuuteen liittyvä peruste. Vanhuspalvelulakia on kritisoitu ihmisten heitteillejättämisestä ja kotiin pakottamisesta. Kun lain kirjainta lukee tarkkaan ja perehtyy erilaisten yksiköiden toimintaan, ei tuollaista voi väittää.

Ikäihmisten hyvinvoinnin turvaaminen myös elämän ehtoopuolella on arvokysymys. Se, miten hyvinvointivaltiossamme haluamme ja pystymme pitämään huolta heikoimmistamme on mittarina sille, millainen hyvinvointivaltio olemme nyt. Ja tulevaisuudessa.