torstai 12. kesäkuuta 2014

Asennetta


Kesälomat ovat jo monilla alkaneet; ainakin koululaiset ovat jo kirmanneet kesälaitumille. Meidän perheemme otti varaslähdön kesään ja rentouttavalta lomareissulta on jo palattukin. Ja arkeen. Ennen virallisempaa kesätaukoa kokoontuvat vielä maakuntahallitus ja kunnassamme ainakin kunnanvaltuusto ja talouden tasapainottamisen työryhmä. Touhua riittää siis vielä vähän aikaa.


Kulunut vuosi on ollut kohtalaisen kiireistä aikaa, ainakin näin kuntapäättäjän näkökulmasta. Eteen on tullut isoja ja pieniä, paljon puhuttavia asioita. Leppävirran näkökulmasta isoina päätökset mm. investoinnit monitoimihalliin ja uuteen päiväkotiin ja talouden tasapainottamisen toimenpiteet (ikävät sellaiset, mutta tässä taloustilanteessa välttämättömät). Joskus käy niin, että vaikutuksiltaan pienemmät puhuttavat enemmän.
Vaikka toki tärkeitä asioita nekin.Asioiden eteenpäin viemisen kannalta keskustelulla on merkitystä. Erityisesti toisten kuuntelemisella sen lisäksi, että oman näkemyksensä uskaltaa tuoda esille. Ei niin, että vaan kilpaa huudetaan ja sitten äänestellään. Voihan olla niinkin, että toisen näkökulmassa on jotain sellaista, mitä itse ei ole hoksannutkaan ajatella. Ja tässä on syytä todeta sekin, että kuluvana vuonna kohtalaisen hyvässä hengessä ja yhteistyössä on asioita pystytty viemään eteenpäin. Keskustellen ja kuunnellen.

Leppävirta on mukana kuntaliitosselvityksessä yhdessä Heinäveden, Joroisten ja Varkauden kanssa. Niinkuin hyvin tiedätte, ei valtuustollamme ole tahtoa kuntaliitoksiin. Joka tapauksessa, tässäkin asiassa, uskon selvityksillä saatavan hyvää ja tarpeellista tietoa tulevaisuutta ajatellen. Etenkin sieltä yhteistyön näkökulmasta. Jo tällä hetkellä meillä on paljon yhteisiä toimintoja monien kuntien kanssa. Eivätkä ne ainakaan tulevaisuudessa tule vähenemään, päinvastoin. Siitä syystä on ennakkoluulottomalla asenteella näitäkin keskusteluja osattava käydä.

Facebookissa on viime viikkoina levinnyt positiivisuushaaste. Ihmiset ovat haastaneet toinen toisiaan kertomaan muutaman hyvän asian päivästään. Asennetta. On ilo lukea, miten ihmiset vaikka sitten etsivät päivästään muutaman hyvän jutun. Tekee hyvää. Se, että muistaisi joka ikinen päivä pysähtyä ajattelemaan. Niitä hyviä asioita. Paljon sattuu ja tapahtuu, hyvää ja pahaa. Kuitenkin uskon vakaasti siihen, että asennoitumalla elämään ja uusiin asioihin positiivisesti, saa tästä elosta enemmän irti. Ja muistaisi sitten vanhana kiikkutuolissa elämää pohtiessaan niitä hyviä tapahtumia ja kommelluksia, naurua ja elämän pieniä iloja.